Er zijn twee vormen van voedselovergevoeligheid:
- Voedselallergie
- Voedselintolerantie
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem stoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Bekende allergieën zijn de koemelk- en de notenallergie. Bij een allergie komen in het lichaam stofjes vrij, waaronder histamine. Histamine veroorzaakt de uiteindelijke symptomen zoals benauwdheid, diarree, hoesten, jeuk een loopneus of overgeven.
Bij voedselintolerantie reageert het lichaam ook op de voeding. Het verschil met een voedselallergie is dat het afweersysteem er niet bij betrokken wordt. Omdat het lichaam bepaalde bestanddelen uit de voeding niet kan verwerken, ontstaan klachten zoals diarree.
Wij kunnen u, na een uitgebreide anamnese, precies vertellen welke voedingsmiddelen u het beste kunt eten als vervanging van de voedingsmiddelen waar u overgevoelig voor bent. Zo loopt u geen risico om een tekort aan voedingsstoffen te krijgen.