Koolhydraatbeperkt dieet

Het koolhydraatbeperkt dieet

Er is ontzettend veel discussie over hoe je het beste kunt afvallen. Een van de manieren die tegenwoordig in de belangstelling staat is het koolhydraatbeperkt dieet. Maar is een koolhydraatbeperkt dieet wel effectief? Lees het hier!

Wat houdt een koolhydraatbeperkt dieet in?

Ons lichaam heeft voortdurend energie nodig. Deze energie kan het lichaam halen uit drie brandstoffen, namelijk vetten, koolhydraten en eiwitten.
Voorbeelden van voedingsmiddelen met veel koolhydraten zijn: Brood, aardappelen, rijst, pasta, graanproducten, fruit, peulvruchten, snoepgoed, koek, gebak, etc.
Voorbeelden van vetrijke voedingsmiddelen: Olie, bak- en braadvet, halvarine/margarine, vis, vlees, kaas, noten, zaden, avocado, snacks, etc.
Voorbeelden van eiwitrijke voedingsmiddelen: Vlees, kip, vis, eieren, noten, peulvruchten, melkproducten, kaas, graanproducten, etc.

Bij een koolhydraatbeperkt dieet worden de koolhydraatrijke voedingsmiddelen minimaal geconsumeerd. U zult dan meer eiwit- en vetrijke voedingsmiddelen gebruiken.
Er zijn verschillende soorten diëten waarbij sprake is van een vermindering van de koolhydraatinname, zoals bijvoorbeeld matige en strenge koolhydraatbeperkingen.
Bij een matige beperking gaat het om een maximale inname van 150 gram koolhydraten per dag ( = koolhydraatbeperkt).
Bij een strenge beperking gaat het om 40-70 gram koolhydraten per dag ( = koolhydraatarm).

 

De reactie van het lichaam
Koolhydraten dienen als voornaamste energiebron van het lichaam. Wanneer we dus een koolhydraatrijke maaltijd hebben genuttigd, zal ons lichaam meteen zijn werk doen. De koolhydraten zullen afgebroken worden tot glucose. Het voordeel van glucose is dat het meteen kan worden opgenomen door het bloed, waardoor je voldoende energie krijgt. Wanneer we meer koolhydraten hebben binnen gekregen dan we op het moment nodig hebben, dan wordt de rest van de glucosemoleculen met behulp van het hormoon insuline in de glycogeenvoorraden opgeslagen. Deze bevinden zich in de lever en de spieren. Op het moment dat er weer energie nodig is, kan het lichaam de glucosemoleculen uit de glycogeenvoorraden gebruiken.

Wanneer je het koolhydraatbeperkt dieet volgt krijg je een minimale hoeveelheid koolhydraten binnen. Het lichaam zal de benodigde energie dus elders vandaan moeten halen. In eerste instantie zal het lichaam de glycogeenvoorraden gebruiken waarbij veel vochtverlies en dus gewichtsverlies optreedt. Wanneer deze voorraden opraken zal het lichaam energie uit vetten moeten halen. Gelukkig kunnen vetten ook worden omgezet in glucosemoleculen. Het lichaam zal nu dus vetten gaan afbreken en omzetten in glucose, waarna dit als energie gebruikt kan worden.

Bij het afvallen door middel van een koolhydraatbeperkt dieet is de werking van insuline ook interessant. Wanneer je namelijk veel koolhydraten binnen krijgt, maakt je lichaam ook veel insuline aan (behalve bij diabetes). Insuline is een hormoon dat onder andere de vetopslag stimuleert en het proces waarbij vetten worden omgezet in glucose remt. Doordat je minder koolhydraten consumeert, zal er dus ook minder insuline worden aangemaakt waardoor de vetten kunnen worden afgebroken

Voordelen van een koolhydraatbeperkt dieet:

  • Je kunt relatief meer eten dan bij sommige andere diëten, terwijl je vaak ook nog sneller gewicht verliest met een koolhydraatbeperkt of een koolhydraatarm dieet.

  • Met een koolhydraatbeperkt dieet kun je langer een vol gevoel hebben. Dat is te verklaren door het hoge eiwit- en vetgehalte van het dieet.

  • Koolhydraatbeperkte diëten kunnen ook een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed.

Nadelen van een Koolhydraatbeperkt dieet:

  • In het begin kun je in korte tijd relatief veel kilo’s kwijtraken. Dit zal na verloop van tijd afnemen. De kilo’s zullen er steeds moeizamer af gaan, omdat het lichaam gewend raakt aan de energie-inname (dit is overigens bij andere diëten ook vaak het geval).

  • Vaak zijn koolhydraatrijke producten ook vezelrijk. Door minder koolhydraten te nuttigen kan er dus een tekort aan voedingsvezels ontstaan. Hiervan kan obstipatie het gevolg zijn.

  • Ook kunnen er tekorten ontstaan aan bepaalde vitamines en mineralen die we bijvoorbeeld uit graanproducten, fruit of peulvruchten kunnen halen. 

  • Een tekort aan koolhydraten kan een negatief effect hebben op de werking van het lichaam. De hersenen kunnen hun energie namelijk alleen uit glucose halen. Wanneer er geen glucosemoleculen meer in het lichaam aanwezig zijn, zullen vetten verbrand moeten worden. Wanneer er grote hoeveelheden vet wordt afgebroken kunnen ketonen in het bloed terechtkomen. Ketonen zijn erg zuur en kunnen er dus voor zorgen dat de zuurtegraad (pH-waarde) van het bloed daalt. Hierdoor kun je snel vermoeid raken, duizelig of misselijk worden.

Advisering
Wanneer je effectief gewicht wilt verliezen is het juist verstandig om geen drastische veranderingen aan te brengen in je eet- en beweegpatroon. Bij een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet ga je ineens heel anders eten dan je gewend was. Hierdoor zal het niet alleen moeilijker zijn om het vol te houden, maar kun je ook sneller terugvallen in je oude eetgewoonten. Als gevolg hiervan kan het jojo-effect ontstaan en zal je weer aankomen. Dus wil je afvallen door middel van een koolhydraatbeperkt dieet? Doe het dan in kleine stapjes en probeer je voeding wel volwaardig te houden. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het verminderen van de ongezonde koolhydraatrijke producten, zoals gebak, snoep en frisdrank. Ook kun je zetmeelrijke producten vervangen door de volkorenvarianten. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden waardoor het een effectieve methode van gewichtsverlies kan zijn. Het gaat er uiteindelijk om dat je de opgeleverde gezondheidswinst kunt behouden met een gezond, gevarieerd en volwaardig eetpatroon.

Wil je weten of het koolhydraatbeperkte dieet voor jou geschikt is? Neem dan contact op met ons op. 

Wilt u met ons in contact komen?

Laat uw naam en telefoonnummer achter en wij bellen u terug!

"Er is geen betere tijd dan vandaag om gezonder te gaan eten"