Kinderen

Afbuigende groeicurve

Iedereen wordt vanaf de geboorte opgeroepen door de jeugdgezondheidsdienst om regelmatig langs te komen en de ontwikkeling te volgen. Een onderdeel hiervan is de bepaling van de lengte- en gewichtsgroei.

Wanneer een van beide afwijkt (zowel naar boven als naar onder) worden eerst adviezen gegeven door de verpleegkundige of consultatiebureauarts. Indien dit niet tot het gewenst effect leidt wordt de hulp van de diëtist ingeschakeld.

Wij gaan dan samen met u kijken hoe de voeding er op dit moment uitziet en hoe we kunnen zorgen dat uw kindje beter zal groeien (lengte en/of gewicht). Ook bij een te snel stijgend gewicht kunnen we samen met u bespreken wat mogelijke oorzaken én oplossingen kunnen zijn.

Kritische eters

Een ideaal etend kind gaat met blij gezicht aan tafel, lust alles, eet netjes, blijft zitten, vindt het gezellig aan tafel en groeit goed. M.a.w.: alles gaat zoals we dat wensen.

Maar soms is dat niet het geval. Uw kind wil bepaalde voedingsmiddelen niet eten, is onrustig aan tafel, heeft een zeer beperkte voedselkeuze óf u bent bang dat ze niet voldoende eten en drinken.

Wij kunnen u hierbij helpen m.b.v. het programma kritische eters. Als kinderdietist hebben we hiervoor een speciale bijscholing gevolgd.

KeiVitaaltjes

KeiVitaaltjes is een leefstijlprogramma voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met overgewicht. Tijdens het programma leren kinderen dat regelmatig bewegen en gezonde voeding vooral leuk is én er voor kan zorgen dat je fitter en energieker wordt. Daardoor kom je beter in je vel te zitten.

Voor wie?

Eigenlijk kan iedereen meedoen aan het programma, maar vooral als uw kind wat te zwaar is óf geen goed eetpatroon heeft kan het programma extra ondersteuning bieden.

Het programma

KeiVitaaltjes bestaat uit een voedings- en beweegonderdeel en duurt maximaal 1-1,5 jaar. De mate van begeleiding en intensiteit is daarbij afhankelijk van de gezondheidssituatie én behoefte.
De diëtist, fysiotherapeut, buurtsportcoach en eventueel de orthopedagoog werken nauw samen om voor uw kind een zo goed mogelijk resultaat te kunnen halen.

Aan de slag

Voeding
Om een beeld te krijgen van de leefstijl van uw kind en het gezin én de behoefte aan ondersteuning zal de diëtist navragen wat en hoeveel uw kind eet en drinkt. Ook komen beweging en eventuele klachten/problemen rondom eten ter sprake.
De diëtist geeft persoonlijk en praktisch advies over welke aanpassingen gedaan kunnen worden om de voeding gezond en volwaardig te maken. Ook worden er tips gegeven over omgaan met voeding, bijvoorbeeld tijdens een feestje, op vakantie of bij traktaties op school.

Het voedingsonderdeel bestaat uit meerdere individuele gesprekken. Hierin kunnen u en uw kind alle vragen stellen over voeding.

Bewegen
Uw kind gaat bij aanvang van het programma naar de kinderfysiotherapeut. Deze zal samen met uw kind gaan kijken naar de mogelijkheid om meer of anders te gaan bewegen.

Sommige kinderen hebben een steuntje in de rug nodig om de stap naar een sportclub te maken. Een buurtsportcoach kan hierbij helpen.

Extra Ondersteuning
Soms is er extra ondersteuning nodig om uw kind gezond te laten eten, bijvoorbeeld als uw kind niet wil eten of juist te veel wil eten, of wanneer er veel strijd is aan tafel. Dan is er de mogelijkheid om advies te vragen aan een orthopedagoog.

Klaar met KeiVitaaltjes en dan?

Het is de bedoeling dat het gezondere eten en meer bewegen volgehouden wordt, ook ná het afsluiten van KeiVitaaltjes. Ook dan blijven de medewerkers altijd beschikbaar voor het geven van advies en waar nodig begeleiding.

 

Wilt u met ons in contact komen?

Laat uw naam en telefoonnummer achter en wij bellen u terug!

"Onthoud waarom je bent begonnen"