Coeliakie

Bij coeliakie is sprake van glutenintolerantie.

Coeliakie wordt vastgesteld d.m.v. bepaalde bloedtesten en eventueel door een aanvullend dunne darmonderzoek.

Start nooit met een glutenvrij dieet vóórdat de diagnose definitief is vastgesteld!

Wanneer er sprake is van coeliakie moet er gedurende het gehele leven een glutenvrij dieet gevolgd worden. Als er n.l. gluten gegeten wordt zal de darmwand beschadigd worden. Dit kan weer herstellen als er strikt glutenvrij wordt gegeten.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. én in producten die van deze granen gemaakt zijn (zoals bijv. brood, crackers, pasta, koek).

Daarnaast kunnen deze graansoorten ook verwerkt zijn in producten waarin je het niet verwacht, zoals soep, sauzen, bier.nIn het glutenvrije dieet ontbreken echter de graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten. Ook jodium en calcium zijn een punt van aandacht.

De diëtist kan samen met u bespreken waar u vooral op moet letten bij het volgen van dit dieet (zoals productkeuze, kruisbesmetting, voorkomen van tekorten).

 

Wilt u met ons in contact komen?

Laat uw naam en telefoonnummer achter en wij bellen u terug!

"Eten is een noodzaak, maar bewust eten is een kunst"